Menu
A+ A A-

Deprecated: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /unitswww1/unitswww11/att-anatol/1lyk-voulas/1lykvoul/public_html/autosch/joomla25/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 118

Deprecated: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /unitswww1/unitswww11/att-anatol/1lyk-voulas/1lykvoul/public_html/autosch/joomla25/libraries/cms/application/site.php on line 279

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής     το Σώμα Σαμαρειτών του Ελληνικού Αριθμού και η Υπεύθυνη Αγωγής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής κ. Γεωργιάδου Ανθή διοργάνωσαν Ημερίδα την Πέμπτη 11 Απριλίου 2019 στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κορωπίου με θέμα «Πρώτες Βοήθειες στο Σχολείο» .Σκοπός της ημερίδας ήταν η παροχή γενικών γνώσεων και δεξιοτήτων σχετικά με την παροχή βοήθειας σε έκτακτα περιστατικά και ατυχήματα που συμβαίνουν γύρω μας καθώς και στον ιδιαίτερο και ευαίσθητο χώρο του Σχολείου. Η παρουσίαση έγινε από τον διασώστη και Σαμαρείτη του Ε.Ε.Σ. κ. Ζαχαρή Παναγιώτη , μαθηματικό στο επάγγελμα, που είναι στον Ερυθρό Σταυρό από το 2001 και διαθέτει όλες τις ελεύθερες ώρες στους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια.

 PR VO

Η παρουσίαση ξεκίνησε με το τι εννοούμε όταν λέμε «Πρώτες Βοήθειες» τι προβλέπει ο νόμος και πότε επεμβαίνει ο διασώστης τονίζοντας ότι δεν αρκεί μόνο η καλή θέληση αλλά απατούνται και άλλοι παράγοντες με κυριότερο την ασφάλεια σκηνής που σημαίνει την έλλειψη επικινδυνότητας του φυσικού χώρου που βρίσκεται ο ασθενής και ο διασώστης. Για την καλύτερη κατανόηση των οδηγιών επακολούθησε προβολή video,αλλά και ζωντανή παρουσίαση του τρόπου που επεμβαίνει ο διασώστης κατά περίπτωση .Μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν όταν χρησιμοποιήθηκε η αντίστοιχη κούκλα για την καλύτερη κατανόηση των προσφερομένων υπηρεσιών και η αναφορά του κ.Ζαχαρή στο όνομα της κούκλας η οποία ονομάζεται «κούκλα της μικρής Αννούλας» και η ιστορία της.

NVE00001

Μια συγκινητική ιστορία ένος άτυχου κοριτσιού και μιας νεαρής κοπέλας που έμελλε να αφήσει το όνομα της σε μια κούκλα εκπαίδευσης και να μείνει έτσι αθάνατη βοηθώντας συνανθρώπους της μέτα το θάνατο της για περισσότερο από έναν αιώνα. Στη Σουηδία σε παλιούς χρόνους ζούσε ένας γιατρός με την οικογένεια του και μια 16άχρονη κόρη. Μια μέρα έκανε πατινάζ  στον πάγο στην λιμνούλα που ήταν πίσω από το σπίτι τους. Ο πάγος έσπασε και το κορίτσι  βρέθηκε στο νερό! Οταν ο πατέρας της αντιλήφθηκε ότι έλειπε ήταν ήδη πολύ αργά για την μικρή Annie  που πνίγηκε  στο παγωμένο νερό! Το ασθενοφόρο έφτασε στο σπίτι και τις έδωσε τις πρώτες βοήθειες χωρίς να της κάνουν καρδιακές μαλάξεις και συμπιέσεις. Ούτε καν ο πατέρας της που ήταν γιατρός γνώριζαν αυτή την πρωτοποριακή για την εποχή τεχνική! 

NVE00002

Οταν κατέφτασαν στο νοσοκομείο η επικεφαλής αρχίατρος ρώτησε αν είχαν κάνει καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και πήρε αρνητική απάντηση. Οταν ανέφερε στους διασώστες ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσουν αυτά που είχαν μάθει στο τελευταίο σεμινάριο, αυτοί είπαν ότι δεν είχαν κάνει πρακτική εξάσκηση ποτέ και χρειαζόταν ένα πτώμα για να εξασκηθούν.

Το κοριτσάκι είχε μεγάλες πιθανότητες να επανέλθει αφού πνίγηκε σε παγωμένο νερό. Η αρχίατρος μίλησε με τον πατέρα και συνάδελφο της ο οποίος πρόσφερε το σώμα της άτυχης μικρής για πρακτική εξάσκηση. Ηταν η πρώτη φορά που είχε χρησιμοποιηθεί ένα πτώμα για πρακτική. Από τότε πολλές ζωές έχουν σωθεί κάνοντας πρακτική στην κούκλα προσομοίωσης που φέρει το όνομα της μικρής στην μνήμη της!

NVE00003

 

Παράλληλα σχεδόν σύμφωνα με την ιστορία περίπου το 1880 το σώμα μιας νεαρής γυναίκας ξεβράστηκε στις όχθες του Σηκουάνα λίγο έξω από το κέντρο του Παρισιού. Το σώμα δεν έδειχνε σημάδια βίας και οι υποθέσεις για αυτοκτονία επικράτησαν. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες από ορισμένους παθολογοανατόμους της εποχής στο νεκροτομείο του Παρισιού, ήταν τόση η ομορφιά του νεαρού κοριτσιού που φτιάξανε ένα εκμαγείο, μια μάσκα αντίγραφο του προσώπου της

Από τότε το εκμαγείο με την μορφή της σαν να ζωντάνεψε και η γαλήνια έκφραση της χρησιμοποιήθηκε από πολλούς σε αντικείμενα τέχνης, από ζωγράφους, γλύπτες, κριτικούς τέχνης, ενέπνευσε συγγραφείς, ποιητές και διανοούμενους της εποχής.

NVE00004

 

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, ο Δρ. Peter Safar, πρωτοπόρος στον τομέα της ιατρικής έκτακτης ανάγκης, ανάπτυξε την μέθοδο ανάνηψης «στόμα με στόμα» σε συνδυασμό με την συμπίεση στο στήθος. 

Πίστευε ότι η μέθοδος του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από όσους βρίσκονται εκτός του ιατρικού τομέα για να σωθούν ζωές, υπό την προϋπόθεση να τους δοθεί επαρκής εκπαίδευση στις τεχνικές του.

Για πιο αποτελεσματική διδασκαλία αυτής της διαδικασίας, οραματίστηκε μια κούκλα για εξάσκηση σε αρχάριους

Έτσι κατασκεύασαν την κούκλα δίνοντας την μορφή της όμορφης νεαρής γυναίκας του Παρισιού και το όνομα του κοριτσιού από την Σουηδία που ενέπνευσε με τον θάνατο της την πρακτική εξάσκηση! 

Η σύγχρονη κούκλα ολοκληρώθηκε το 1960 και πωλείται με την ονομασία "Resusci Anne". Στη Βόρεια Αμερική είχε ήδη βαφτιστεί "CPR Annie".

NVE00005

 

Την ημερίδα παρακολούθησαν ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Στέφανος Καπέλλας, ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων

κ. Τηλέμαχος Ράπτης,η Υπεύθυνη Προγραμμάτων και διοργανώτρια της ημερίδας Γεωργιάδου Ανθή, Διευθυντές και Υποδιευθυντές

Σχολείων και καθηγητές τα σχολεία των οποίων εκπόνησαν αντίστοιχα προγράμματα κατά το τρέχον Σχολικό Έτος.

Στο Σχολείο μας εκπονήθηκε αντίστοιχο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με τον τίτλο «ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ- Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗ» από τους Παναγιωτοπούλου Ευγενία Διευθύντρια, Ευαγγελου Αρχοντούλα Υποδιευθύντρια και Θεολόγο του Σχολείου και τον καθηγητή της Φυσικής Αγωγής κ. Παπαϊωάννου Ιωάννη.

Το Σχολείο μας στην Ημερίδα εκπροσώπησε η Υποδιευθύντρια κ. Ευαγγέλου Αρχοντούλα.

bebe