ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ

Στις 26 Φεβρουαρίου οι μαθητές της Β΄τάξης του Λυκείου μας με πρωτοβουλία της φιλολόγου κ. Μοιρασγέτη Ελένης στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας παρακολούθιησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Τηλεόραση και Πολιτισμός” του Ιδρύματος.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΜΦΙΔΡΟΜΕΣ;  Εισηγήτρια: Μαρία Αδαμοπούλου, Δημοσιογράφος, Παιδαγωγός Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Τηλεόραση και πολιτισμός: σχέσεις αμφίδρομες», μέσα από την προβολή βίντεο και τη δημιουργία ομάδων συζήτησης, επιχειρεί να διερευνήσει τη σχέση της τηλεόρασης με τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα αλλά και με την καθημερινότητά μας. Η τηλεόραση, ο ιδιαίτερος ρόλος της, οι εκπομπές και η τηλεοπτική μας καθημερινότητα, η σχέση της με τον πολιτισμό και τις τέχνες είναι μερικά από τα θέματα του Προγράμματος, το οποίο έχει στόχο να διερευνήσει και, γιατί όχι, να αποκαλύψει τις πολλές και διαφορετικές πτυχές του πιο δυνατού μέσου ενημέρωσης. Η τηλεόραση αποτελεί αναμφίβολα ένα κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Μπήκε στη ζωή μας, έγινε μια καθημερινή πραγματικότητα κι ένα από τα βασικότερα μέσα ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και διασκέδασης. • Η κατανόηση του ρόλου της μέσα στη σύγχρονη κοινωνία είναι μια διαδικασία αρκετά περίπλοκη. Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία της μέσα σε συγκεκριμένες συνθήκες –πολιτικές, κοινωνικές και άλλες– πολλά. • Η τηλεόραση ενημερώνει; ψυχαγωγεί; διασκεδάζει; Ποια είναι η σχέση της τηλεόρασης με τον πολιτισμό και τη μόρφωση; Με το θέατρο, τη μουσική, το βιβλίο, τα εικαστικά; • Τα τηλεοπτικά κανάλια συνεισφέρουν στη γνώση και τον πολιτισμό μέσω των προγραμμάτων που επιλέγουν; • Στο πρόγραμμά τους περιλαμβάνονται εκπομπές τέχνης, λόγου, πολιτισμού ή και επιμορφωτικές; • Οι τηλεθεατές ενδιαφέρονται πραγματικά για τις εκπομπές που έχουν άμεση σχέση με τον πολιτισμό; • Ποια σχέση δημιουργούν οι ενήλικες ή και τα παιδιά με την τηλεόραση και τι σημαίνει ενεργός ή παθητικός τηλεθεατής;

Συνοδοί καθηγητές: Ευαγγέλου Αρχοντούλα, Κρεμμυδιώτου Κλεοπάτρα

Λίγα λόγια για το Ίδρυμα Λασκαρίδη

Η Καίτη Λασκαρίδου γεννήθηκε στον Πειραιά όπου και μεγάλωσε. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολέγιο Θηλέων και σπούδασε Οικονομικά στην Εμπορική Σχολή του Πειραιά.

Παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Λασκαρίδη και απέκτησε δύο γιους, τον Πάνο και τον Θανάση. Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, επικεφαλής μίας ομάδας γυναικών, μαζί με τις δύο αδελφές της, Ναυσικά Λημναίου και Μίνα Τορνάρου, ίδρυσαν τη Χ.Ε.Ν. Ν. Φαλήρου με βασικό σκοπό τη φροντίδα προσφύγων κοριτσιών από τη Ρουμανία, τη Ρωσία και άλλες ανατολικές χώρες.

Το 1955 εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Χ.Ε.Ν. Ελλάδος και επί μία 30ετία υπηρέτησε επιτυχώς και με αφοσίωση ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, άλλων επιτροπών, του Δ.Σ. και ως Αντιπρόεδρός της.

Το προοδευτικό πνεύμα της, η κοινωνική της ευαισθησία, η οξυδέρκεια, ο δυναμισμός και η ισχυρή κριτική σκέψη της παραμένουν σημαντικά παραδείγματα για όλους μας.

Θέλοντας να τιμήσουμε την Καίτη Λασκαρίδου και το έργο της δώσαμε το όνομά της στη Βιβλιοθήκη και το Ίδρυμα για να θυμίζει σε όλους μία γυναίκα, το αστείρευτο πάθος της οποίας συνεχίζει να εμπνέει μέχρι σήμερα.