Menu
A+ A A-

Deprecated: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /unitswww1/unitswww11/att-anatol/1lyk-voulas/1lykvoul/public_html/autosch/joomla25/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 118

Deprecated: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /unitswww1/unitswww11/att-anatol/1lyk-voulas/1lykvoul/public_html/autosch/joomla25/libraries/cms/application/site.php on line 279

Πέντε ημέρες ξεγνοιασιάς και διασκέδασης ,υπό τη σκιά των πανελλαδικών εξετάσεων που πλησιάζουν, της Γ΄ Λυκείου που τελειώνει και της εφηβείας που δίνει τη θέση της στην ενηλικίωση, πέρασε το 10 Βούλας  στη Θεσσαλονίκη  και το Μπάνσκο.  Αρκεί το άκουσμα των λέξεων «πενθήμερη εκδρομή» για να ξεφύγει κανείς- έστω και για λίγα λεπτά- από την πίεση της καθημερινότητας και να χαμογελάσει .

 

Ημερομηνία αναχώρησης 13 Δεκέμβρη με τρένο για τη «Νύμφη του Βορρά» . Πρόγραμμα    πλούσιο  και ενδιαφέρον.

 Η Θεσσαλονίκη μας άρεσε γιατί έχει μια ζεστασιά, είναι μια πόλη ανθρώπινη.Η επίσκεψη στο ναό του Αγίου Δημητρίου και στη Ροτόντα που ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική τους  και η βόλτα στην Άνω Πόλη που θυμίζει Σμύρνη αξέχαστη.

       

 Ο Λευκός Πύργος που από τόπος βασανιστηρίων έχει μετατραπεί σε αξιόλογο εκθεσιακό κέντρο και ?.παρατηρητήριο. Τι θέα!!!!!

 Ατελείωτες βόλτες στην πόλη.

Οι μαθητές εκτός από την πόλη επισκέφτηκαν:

Τους καταρράκτες στην Έδεσσα  πασίγνωστο θέαμα απείρου κάλλους για όλη την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Μπορεί κανείς με ασφάλεια να θαυμάσει τον μεγάλο Καταρράκτη "Κάρανο" με το νερό να πέφτει από ύψος 70 περίπου μέτρων και τον διπλό καταρράκτη, όπως επίσης και το σπήλαιο κάτω από τον βράχο.

Το Άλσος Αγίου Νικολάου, είναι ένα πανελλήνιο τουριστικό κέντρο αναψυχής και διημέρευσης μόλις 3 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της ηρωικής πόλης της Νάουσας. Ένας επίγειος παράδεισος στην καρδιά της Ημαθίας. Μια ανάσα ζωής κόντρα στην οικολογική υποβάθμιση. Εξήντα στρέμματα πανέμορφης γης παίρνουν ζωή από τις πηγές του ιστορικού και πολλαπλά πολύτιμου, ποταμού της Αράπιτσας. Μοναδικό στην Ελλάδα το υπεραιωνόβιο άλσος πλατάνων εντυπωσιάζει τον επισκέπτη σε κάθε εποχή για την μεγαλοπρέπεια και τον όγκο

Τη Βεργίνα (αρχ.: Αιγαί). Η πόλη έγινε παγκοσμίως γνωστή το 1977, όταν η Πανεπιστημιακή Ανασκαφή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με τον καθηγητή αρχαιολογίας Μανόλη Ανδρόνικο και τους συνεργάτες του, ανακάλυψε ανάμεσα στους άλλους τάφους και ένα ταφικό μνημείο που κατά την άποψή του ήταν του βασιλιά Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Εντυπωσιακός ο αρχαιολογικός χώρος και ο τάφος του Φιλίππου με τα μοναδικής αξίας ευρήματα(χρυσή λάρνακα, υδρία, στεφάνια, ασπίδες) στοιχεία παγκόσμιας ακτινοβολίας

Το Μουσείο Πετραλώνων χτίστηκε το 1978, ενώ ξεκίνησε να λειτουργεί για πρώτη φορά το 1979. Βρίσκεται σε απόσταση 1 χλμ. από την κοινότητα των Πετραλώνων Χαλκιδικής, στη θέση που εντοπίζεται και το ομώνυμο σπήλαιο, γνωστό για το κρανίο του Αρχανθρώπου που περιείχε. Σκοπός του Μουσείου είναι η ανάδειξη των ευρημάτων του σπηλαίου .

 

Το οχυρό Ρούπελ βρίσκεται ανάμεσα στα όρη Άγκιστρο και Μπέλες, πολύ κοντά στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Σήμερα είναι επισκέψιμη μια στοά των οχυρών, ένα μικρό μουσείο, το περίπτερο των επισκεπτών, το παρατηρητήριο και το Ηρώο των πεσόντων.

Τα διοράματα κατά μήκος της στοάς με τους θαλάμους αναπαριστούν τις διάφορες στιγμές των Ελλήνων στρατιωτών μέσα στο οχυρό: τον πολυβολητή, τον γιατρό που περιθάλπει έναν τραυματία, το γραφείο του λοχαγού κ.ά. Στο περίπτερο των επισκεπτών εκτίθενται στολές, μετάλλια και φωτογραφίες που απεικονίζουν τις μάχες του 1941. Στο κτίριο ?Ήχος και Φως? υπάρχουν οπτικοακουστικά μέσα που παρουσιάζουν τη μάχη στο οχυρό.

?και καταλήξαμε στο Bansko  που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Βουλγαρία στους πρόποδες του όρους Πίριν. Με ένα σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο.

Το Μπάνσκο συνδυάζει μια θαυμάσια φύση με τη ρομαντική ατμόσφαιρα της Παλιάς πόλης, η οποία είναι γνωστή για τα πολυάριθμα πολιτιστικά μνημεία και τη συλλογή της από εικόνες της ντόπιας σχολή Ζωγραφικής.

Επιστροφή  17 Δεκέμβρη  με πούλμαν, με   αποσκευές   αναμνήσεις   από τις πέντε αξέχαστες  μέρες  ανανέωση  και όρεξη για δουλειά.

  Και    του  χρόνου??????.