Menu
A+ A A-

Deprecated: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /unitswww1/unitswww11/att-anatol/1lyk-voulas/1lykvoul/public_html/autosch/joomla25/templates/gk_gamenews/lib/framework/helper.layout.php on line 118

Deprecated: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /unitswww1/unitswww11/att-anatol/1lyk-voulas/1lykvoul/public_html/autosch/joomla25/libraries/cms/application/site.php on line 279

ΕΚΘΕΣΗ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

"Ιωάννης  Καποδίστριας" Διαδρομές……. στην Ιστορία του

Την   Τρίτη 8  Μαΐου 2018, οι μαθητές της Β΄τάξης  επισκέφτηκαν την Βουλή για να δουν στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» την έκθεση «Ιωάννης Καποδίστριας. Η πορεία του στο χρόνο». Η έκθεση βοήθησε τα παιδιά να προσεγγίσουν την προσωπικότητα του χαρισματικού και αδικοχαμένου ηγέτη μέσα από  πλούσια ιστορικά τεκμήρια και συλλογές που κατέχει η Βιβλιοθήκη της Βουλής. 

KAPOD

Παράλληλα τους βοήθησε να προβληματιστούν πάνω στο έργο και τα διλήμματα που τον απασχόλησαν με στόχο να πάρουν θέση στην κριτική που του ασκήθηκε , λαμβάνοντας  υπόψη  όχι απλά τα γεγονότα αλλά και την πολυπλοκότητα της πολιτικής πραγματικότητας,, όταν αυτά ελάμβαναν χώρα.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με σύντομη επίσκεψη των μαθητών στις αίθουσες της Γερουσίας και Ολομέλειας της Βουλής.

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥΣ "ΦΡΟΥΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ"

Την Τρίτη 8 Μαίου 2018, οι μαθητές της Α΄ τάξης επισκέφθηκαν την 114 Πτέρυγα Μάχης τους « Φρουρούς του Αιγαίου»  όπως τους αποκαλούν, στην Τανάγρα. Τους μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές υποδέχτηκε ο διοικητής της Πτέρυγας Σμήναρχος κ. Κυρίου Ιωάννης.

TANA1

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ενημερώθηκαν για το έργο και την αποστολή Μονάδας και επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της Πτέρυγας. Επακολούθησε δεξίωση και δόθηκαν στους επισκέπτες αναμνηστικά δώρα.

TANA2

Van Gogh Alive!

Το τμήμα «Ιστορία τέχνης» της Γ΄ Λυκείου του σχολείου μας με την καθηγήτριά τους κ. Καλλιόπη Φερεσιδη και  συνοδό την κ Μοιραασγέτη Ελένη ΠΕ02 επισκέφθηκε στο Μέγαρο μουσικής την έκθεση Van Gogh Alive.  Ήταν μια  πολύ καλή πρωτότυπη έκθεση-παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του Ολλανδού ζωγράφου Βαν Γκογκ.

ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Οι μαθητές της Γ' Λυκείου του σχολείου μας στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας παρακολούθησαν την Τετάρτη 28/02/2018 στο ίδρυμα Λασκαρίδη το εκπαιδευτικό πρόγραμμα <<Θρησκεία και τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή: με το βλέμμα του πολεμικού ανταποκριτή Σωτήρη Δανέζη>>. Οι μαθητές ενημερώθηκαν απο τον εισηγητή για το Ισλαμ από την εποχή του Μωάμεθ ως την εμφάνιση των Τζιχαντιστών και τη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους. Κατανόησαν ότι δεν υπάρχει ένα ενιαίο Ισλάμ αλλά σύγκρουση μεταξύ Σουνιτικού και Σιιτικού Ισλάμ αλλά και το πώς ζουν το Ισλαμ ορισμένοι, κάτω από τα κηρύγματα των πιο ακραίων φανατικών. Έμαθαν για την τρομοκρατία που ταλανίζει τη διεθνή κοινότητα, για τον νέο τύπο πολέμου-ασύμμετρου- στο σύγχρονο κόσμο και τη δύναμη του θρησκευτικού βιώματος στον πόλεμο αυτό. 
Τα παιδιά συνόδευσαν οι καθηγήτριες κκ Ευαγγέλου Αρχοντούλα, Μπόττη Ελένη,Φερεσίδη Καλλιόπη, Ξάνθη Βασιλική.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ

                ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ

Οι μαθητές της Β΄ τάξης του Λυκείου μας την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018 παρακολούθησαν στοΊδρυμα Λασκαρίδη εκπαιδευτικό πρόγραμμα με εισηγητή τον Σωτήρη Δανέζη, πολεμικό ανταποκριτή και δημιουργό της σειράς «Εμπόλεμη Ζώνη».  Το θέμα της εισήγησης ήταν«Αλήθειες και ψέματα την εποχή των fake news»  όπου ενημερωθήκαμε για το πώς μπορεί να διακρίνει κανείς μια αληθινή από μια κατασκευασμένη είδηση μέσα στον καθημερινό καταιγισμό πληροφοριών, ρεπορτάζ και αναλύσεων και για το τι συμβαίνει όταν το απόλυτο ψέμα γίνεται viral και εμφανίζεται ξαφνικά στο κινητό ή στον υπολογιστή μας ως η απόλυτη αλήθεια.

laska

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, ψηφιακές ενημερωτικές πλατφόρμες,  υπηρεσίες προβολής-επικοινωνίας και social media, μπορούν να κατασκευάσουν εξ ολοκλήρου μια νέα πραγματικότητα, να αλλοιώσουν οφθαλμοφανείς αλήθειες και στοιχεία, να διαμορφώσουν συνειδήσεις και να χειραγωγήσουν συναισθήματα με τόσο μεγάλη διεισδυτικότητα και επιτυχία. Γνωρίζουμε όλοι πόσο σημαντική είναι η αξία της αντικειμενικής ενημέρωσης και της πολυφωνίας, ως δομικά στοιχεία της δημοκρατίας. Αντιλαμβανόμαστε όμως τους κινδύνους που κρύβουν οι σύγχρονοι ψηφιακοί μηχανισμοί παραπληροφόρησης; Τι πρέπει να προσέχουμε όταν γινόμαστε αποδέκτες μιας είδησης στα social media; Ποιος πρέπει να είναι σήμερα ο ρόλος των δημοσιογράφων;
Κλείνοντας την εισήγησή του ο Σωτήρης Δανέζης τόνισε ότι  σε μια εποχή που φουντώνει ο «πόλεμος της ενημέρωσης» στα παραδοσιακά ΜΜΕ, στο διαδίκτυο και τα social media, η αλήθεια δεν πρέπει να γίνει ξανά το πρώτο θύμα.

Γι΄ αυτό και θα πρέπει: ΝΑ ΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ, ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ.

Συνοδοί καθηγητές ήταν οι κ.κ. Ευσταθίου Μύρα, Κρεμμυδιώτου Κλεοπάτρα, Ιατρίδου Θεανώ, Βιολάκη Άννα και Παπαιωάννου Γιάννης.