ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΜΑΝΗ

Στις 6,7,8 και 9 Απριλίου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή στη Μάνη- Καλαμάτα, στα πλαίσια της εκπόνησης πολιτιστικού προγράμματος με θέμα «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΜΑΝΗ- ΙΣΤΟΡΙΑ- ΗΘΗ-ΕΘΙΜΑ  ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ». Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 31 μαθητές από την Α΄και Β΄Λυκείου και την επιμέλεια του Προγράμματος είχαν οι κ.  Παπαγιάννη   Αποστολία και Φουφοπούλου Αρετή.

Στα πλαίσια της εκδρομής οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Μονεμβασιά, με το βυζαντινό καλντερίμι  που οδηγεί στη Κεντρική Πλατεία με το παλαιό κανόνι και την Εκκλησία του Ελκομένου Χριστού και την καταπληκτική θέα.

Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος καταγόταν από τη Μονεμβασιά, όπου και βρίσκεται σήμερα ο τάφος του.

Την Αρεόπολη τον ιστορικό οικισμό που διατήρησε την ανεξαρτησία του επί τουρκοκρατίας. Επίσης έγινε  ένα πέρασμα από το Οίτυλο, Φοινικούντα και το μαγευτικό Γύθειο, μια όμορφη πολιτεία με νησιώτικο χρώμα. Τα επιβλητικά διώροφα και τριώροφα νεοκλασικά κτίρια, μαρτυρούν την αίγλη του παρελθόντος, τα παραδοσιακά σπίτια, οι γραφικές σκάλες και οι ωραίες εκκλησίες, το λιμάνι με την πολυσύχναστη μαρμάρινη προκυμαία, τα καΐκια και τις ψαρόβαρκες συνθέτουν ένα ξεχωριστό οικιστικό σύνολο.

Τα ιστορικά κάστρα της Κορώνης αλλά κυρίως της Μεθώνης που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά κτίσματα και θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κάποιος «Καστροπολιτεία»  κέρδισε το ενδιαφέρον των μαθητών.

Πολύ ενδιαφέρουσα, που θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε μια ειδυλλιακή παρένθεση μέσα στο τραχύ και επιβλητικό μανιάτικο τοπίο, ήταν η επίσκεψη στο Σπήλαιο του Διρού, ένα μαγευτικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο.

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με την περιήγηση του Μυστρά, τη βυζαντινή πολιτεία της Πελοποννήσου που αν και ερειπωμένη με αναστηλωμένα ορισμένα κτίσματα όπως τα παλάτια, τους ναούς της Αγίας Σοφίας ,του Αγίου Δημητρίου και της Περίβλεπτου αποτελούν πολύτιμη πηγή για την απόκτηση γνώσης της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού των δυο τελευταίων αιώνων του Βυζαντίου.

Στάση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής έγινε στο Μουσείο της Ελιάς στη Σπάρτη ,που σε ταξιδεύει στην ιστορία και την τεχνολογία της ελαιοπαραγωγής στον ελλαδικό χώρο.

Συνοδοί καθηγητές οι κ.κ . Φουφοπούλου Αρετή, Κεχράκος Νικόλαος και Ευαγγέλου Αρχοντούλα.